Działalność kuchni robotniczej.
„Kuchnia robotnicza przy Drezdeńskiej Manufakturze na Woli nadesłała nam sprawozdanie za pierwsze 3 tygodnie swej działalności, tj. za czas od 10 do 30 września.
Kuchnia wydaje 600 porcji dziennie, z tego 470 porcji dla pracowników fabryki, a 130 dla pozafabrycznych.
Obiady składają się z zup następujących: barszcz na siekankach, zupa kartoflana, krupnik, grochówka, kapuśniak, barszcz buraczany.
Do każdego obiadu dodawane jest pół funta chleba (oprócz niedzieli).
W okresie 30tygodniowym kuchnia miała następujące dochody i wydatki:
Dotychczas więc kuchnia robotnicza wiąże koniec z końcem; dalsze jej istnienie i rozwój zależne są w całości od paparcia jej przez bezpośrednio interesowanych tj. tych robotników, którzy pracują.
Kurjer Poranny, 04-10-1914