13 grudnia 1919

Nowe wynalazki na polu telefonu bez drutu.

Wynalazca i rzeczoznawca w sprawach telefonicznych de Forest oświadczył pewnemu amerykańskiemu dziennikarzowi, że jeszcze w Ciągli tegorocznego lata prawdopodobnie umożliwionem zostanie ludzkości porozumiewanie się na odległość 20.000 km, a więc około połowy objętości kuli ziemskiej. Przy pomocy aparatu, który de Forest wynalazł jako uzupełnienie bezdrutowego telefonu, a który nazwał „audionem", dźwięki przyjęte do aparatu zostają wzmocnione tak, że słyszeć je może wyraźnie całe audytorym, a koncertowi dawanemu w Londynie lub Paryżu przysłuchiwać się będzie mogła licznie zebrana publiczność w N. Zelandyi naprzykład.

 

Ilustrowany Kuryer Codzienny, 01-03-1919

Nagroda Nobla przypadła tym razem Anglikowi.

Nagroda Nobla za rok 1917 przypadła tym razem Anglikowi, prof. fizyki Karolowi Barklj z Edynburgu, za jego wykrycia w dziedzinie promieni rontgenowskich.

 

Dziennik Śląski, 16-11-1918

Kieszonkowy automobil

Wojna obecna jest przedewszystkiem wojną wynalazków. Technicy po obu stronach frontu pracują gorączkowo nad nowymi wynalazkami, ułatwiającymi skuteczne prowadzenie wojny. Toteż w ciągu obecnej zawieruchy wojennej najrozmaitsze wynalazki mnożą się jak grzyby po deszczu. Jednym z takich wynalazków, który ma niewątpliwie doniesie znaczenie zarówno dla celów wojennych, jak i pokojowych, jest skonstruowany w Anglii maleńki „automobil" na jedną osobą, który odznacza się lekkością i szybkością a przytem zajmuje tak mato miejsca, że można go w przenośni nazwać „kieszonkowym" automobilem.

 

Ilustrowany Kuryer Codzienny, 24-09-1918

Odkrycie zarazka grypy.

Jak donosi Agencya Havasa z Tunisu, że dwom francuskim uczonym udało się odkryć zarazek grypy „Virus filtrans". Bliższe szczegóły ujawnione bedą, w tych dniach w Paryżu.

 

Ilustrowany Kuryer Codzienny, 24-10-1918

Nowy środek spożywczy.

Dzienniki rosyjskie donoszą, że pewien inżynier odkrył w orzechu sybirskiego cedru wysokiej wartości środek spożywczy. Orzech ten zawiera 59.9 procent tłuszczu, a 16.15 procent białka.. Przetwory mączne, jakie zeń można osiągnąć, mają smak bardzo dobry i dają 44.94 procent białka. Olej wyrabiany z tych orzechów nie ustępuje w niczem pod względem jakości prowanckiej najlepszej oliwie.

 

Ilustrowany Kuryer Codzienny, 17-09-1918