21 listopada 1917

Porady

Przechowywanie kasztanów i żołędzi.

Ze względu na pożywność zajęto w tym roku kasztany i żołędzie. Kasztany należy roztropnie przechowywać. Trzeba je płasko rozsypać w miejscu przewiewnem i dwa albo trzy razy w tygodniu przewracać, aby się nie zepsuły. Także żołedzie przechowywane trzeba przewracać a miejsce odnośne przewietrzać.

 

Kurjer Poznański, 27-09-1917

Celem zapobieżenia psuciu się cebuli,

zalecają niektórzy praktycy jej suszenie. Suszona cebula da się przez długi czas utrzymać w stanie zupełnie odpowiednim do użytku, przyczem nie traci smaku ani zapachu.

W tym celu oczyszczoną i obraną cebulę kraje się w cienkie około mm. grubości wynoszące plasterki, te rozkłada się na czystym papierze i suszy na blasze lub w pieczy ku (bratrurze), przyczem drzwiczki mają być cokolwiek otwarte. Stosownie do temperatury suszy się cebulę w ten sposób około 12 godzin.

Nie odlewać wody z jarzyn.

Bardzo często nawet przeważnie odlewają gospodynie wodę po ugotowaniu jarzyn. Otóż w ten sposób tracą najważniejsze składniki mianowicie sole, które się w wodzie rozpuszczają. Najlepiej jarzyny gotować w malej ilości wody tak dingo. aż dostatecznie wywuje, lub przyrządzić ją w formie zupy.

 

Dziennik Śląski: przez lud-dla ludu!, 21-06-1917

Nie wybierać ziemniaków zawcześnie.

Często wybiera się ziemniaki zawcześnie. Ziemniaki zaś powiększają się, osobliwie przybieraję większą zawartość mączki podczas su, pełnego dojrzewania rośliny i wtenczas, gdy liście i łęty jut schnąć poczynają. Usychanie liści i łętów że mączka z nich przechodzi w ziemniaki, w których ona jest najważniejszym składnikiem spożywczym. Stad wynika, że ziemniaki należy uważać za dojrzale i nadajace się do wybierania, gdy liście zupełnie uschły. Brak deszczu zaszkodził wczesnym ziemniakom. Gdzie w ostatnim czasie spadł obfity deszcz, tam mogę wczesne ziemniaki jeszcze się poprawić, trzeba więc jeszcze odczekać, aż liście zupełnie nie zwiednę.

 

Kurjer Poznański, 26-07-1917

Miód czy cukier?

Najnowsze badania wykazały, że miód posiada znacznie wyższą wartość odżywczą, aniżeli cukier. Pomijając już samą zawartość cukru, w miodzie znajduje się zależnie od kwiatów, z których pszczoły miód zbierają, wiele białka, żelaza, fosforu, wapna i innych substancyj, natomiast w cukrze niema ich wcale, z wyjątkiem węgla, wodoru i tlenu.

 

Ilustrowany Kuryer Codzienny, 07-06-1917