1 listopada 1920

Koniczyna polna smaczną jarzyną

Austryackie ministerstwo spraw wewnętrznych rozsyła zawiadomienie, że poczyniono dobre do-świadczenia z zużytkowaniem koniczyny łąkowej, jako jarzyny smacznej, pożywnej i łatwej do uzyskania Koniczyna dobrze przepłukana i przebrana, przyprawiona jako szpinak, zagotowana z drobną ilością mleka, masła (tłuszczu) i soli, smakuje jak

delikatna fasolka strączkowa. Podobne próby poczyniono również ze zdrowymi liśćmi rzodkiewki, które dają także smaczną jarzynę.

 

Ministerstwo zwraca uwagę na korzyści, jakie można odnieść przez wprowadzenie tej nowej smacznej a praktycznej jarzyny, zwłaszcza w aprowizacyi większych miast, gdzie nabywanie jarzyn cierpi niestety z powodu śrubowania cen.

 

Ilustrowany Kuryer Codzienny, 10-08-1916

Aby dodać komentarz prosimy o zalogowanie się.