1 października 1920

Celem zapobieżenia psuciu się cebuli,

zalecają niektórzy praktycy jej suszenie. Suszona cebula da się przez długi czas utrzymać w stanie zupełnie odpowiednim do użytku, przyczem nie traci smaku ani zapachu.

W tym celu oczyszczoną i obraną cebulę kraje się w cienkie około mm. grubości wynoszące plasterki, te rozkłada się na czystym papierze i suszy na blasze lub w pieczy ku (bratrurze), przyczem drzwiczki mają być cokolwiek otwarte. Stosownie do temperatury suszy się cebulę w ten sposób około 12 godzin.

Zbyt wysoka temperatura jest nieodpowiednia, gdyż wówczas występują na plasterkach cebuli brunatne plamy. Z 500 gramów płatków świeżej cebuli otrzymuje się około 60 gramów cebuli suszonej, Mora co do dobroci, nie ustępuje zupełnie cebuli świeżej.

 

Nawet przemarznięta cebula, o ile przed zmarznięciem była zdrowa, daje się w ten sposób uchronić od zepsucia i staje się odpowiednią do użycia.

 

Ilustrowany Kuryer Codzienny, 20-09-1917

Aby dodać komentarz prosimy o zalogowanie się.