20 sierpnia 1919

Porady

Miód czy cukier?

Najnowsze badania wykazały, że miód posiada znacznie wyższą wartość odżywczą, aniżeli cukier. Pomijając już samą zawartość cukru, w miodzie znajduje się zależnie od kwiatów, z których pszczoły miód zbierają, wiele białka, żelaza, fosforu, wapna i innych substancyj, natomiast w cukrze niema ich wcale, z wyjątkiem węgla, wodoru i tlenu.

 

Ilustrowany Kuryer Codzienny, 07-06-1917

KONICZYNA

W pismach pojawiły się projekty zalecająca ludności spożywania koniczyny, która przyrządzona podobnie jak szpinak, ma być smacznem i zdrowem pożywieniem.

We Lwowie wstawiono już do nowej taryfy maksymalnej ceny artykułów żywności, która obowiązywać będzie od dn. 23. bm. i ten nowy środek spożywczy..., którego cena wynosi 24 hal. za jeden kilogram.

Koniczyna polna smaczną jarzyną

Austryackie ministerstwo spraw wewnętrznych rozsyła zawiadomienie, że poczyniono dobre do-świadczenia z zużytkowaniem koniczyny łąkowej, jako jarzyny smacznej, pożywnej i łatwej do uzyskania Koniczyna dobrze przepłukana i przebrana, przyprawiona jako szpinak, zagotowana z drobną ilością mleka, masła (tłuszczu) i soli, smakuje jak

Ile traci mięso przyrządzone na wadze?

 

Jest rzeczą powszechnie znaną, że mięso przyrządzone traci pewną część swej wagi, mało jednak osób wie dokładnie, jak wielkim jest ów procent przy pieczeniu lub gotowaniu potraw mięsnych.

 

Odpowiednia tabela, złożona przez fachowców, zawiera następujące zestawienie porównawcze:

Ilustrowany Kuryer Codzienny, 17-10-1916

 

Herbata a kwiat lipowy.

Oprócz pokarmów w ścisłem znaczeniu tego wyrazu, potrzebnych do budowy naszych tkanek, dających nam ciepło, siłę i energię, ustrój nasz potrzebuje jeszcze tak zwanych „używek", nie posiadających wartości odżywczej, ale za to mających własność pobudzania układu nerwowego.

 

Na ich czele stoją kawa i herbata. Zawarty w nich alkaloid i koffeina podwyższa wrażliwość komórek nerwowych, działa pobudzająco na układ mięśniowy, a więc i na serce, usuwa przykre uczucie zmęczenia i wyczerpania. Po szklance dobrej herbaty wyczerpany umysł pracuje łatwiej, myśli napływają nam szybciej i doznajemy przyjemnego uczucia orzeźwienia. Zawarty w herbacie kwas garbnikowy działa ściągające na błonę śluzową żołądka i działa korzystnie przy niestrawności i rozwolnieniu.