15 grudnia 1919

Porady

Ziemniaki jako środek do czyszczenia

 

Dzisiaj kiedy mydło stało się skutkiem swej ceny nieledwie przedmiotem zbytku, nie od rzeczy pędzie przypomnieć, że doskonale można je zastąpić ziemniakami w najrozmaitszej formie. I tak oskrobiny ziemniaka pokrajane w drobne kawałki i zmieszane z niezbyt wielką ilością wody bardzo dobrze nadają się do mycia szklanek, karafek, słojów i t. p , niszcząc bez śladu nawet zastarzałe plamy na szkle. Do czyszczenia przedmiotów blaszanych i cynowych służy

Ziemniaki zamiast jaj.

 

W urzędowym tygodniku poznańskiej Izby rzemieślniczej popisuje się od niejakiegoś czasu niejakaś Josephine Nagel najrozmaitszemi pomysłami i receptami, mającemi na celu zaoszczędzanie środków spożywczych i gospodarczych. Świeżo pani Józefina Nagel podaje sposób zastąpienia jaj, a w szczególności białka od jaja.

Wskazówki dla gospodyń 19-05-1915

Zarządzenie obiadów na jutro:

Rosół z kaszką. — Sztuka mięsa z sosem kartoflanym. — Racuszki z sokiem.

Jarski:

Zupa szczawiowa z jajami sadzonemi. — Fasola na słodko. — Makaron wioski z parmezanem. — Pianka z konfitur.

Na piątek:

Zupa z włoszczyzny z grzankami - Pierogi leniwe z twarożku. — Saga z sokiem.

Jarski:

Mleko z zacierkami. — Kasza pszenna z sosem grzybowym. — Kalafiary. — Grzanki z konfiturami.

Kurjer Poranny, 19-05-1915

Suszenie ziemniaków na powietrzu.

 

Pruski minister rolnictwa zaleca, ponieważ suszarnie i fabryki mączki ziemniaczanej nie mogą przerobić całego zapasu, suszenie ziemniaków na powietrzu w celu ich zakonserwowania. Jak wykazały próby, za sprzyjającej pagody można ziemniaki dosyć szybko na powietrzu wysuszyć, jeżeli się opłukane ziemniaki potnie na cienkie talarki i w otwartych szopach przez 2-3 dni trzyma na larach, sporządzonych z rzadkiej siatki przybitej do drewnianych rant Po wysuszeniu otrzymuje się ze 100 kg ziemniaków koto 25 kg płatków, które następnie można zemleć na mąkę.

 

Ilustrowany Kuryer Codzienny, 12-06-1915

 

Wskazówki dla gospodyń (11-05-1915)

Zarządzenie obiadów na jutro:

Rosól z kaszką. - Sztuka mięsa z sosem cebulowym. - Kompot rabarbarowy.

 

Jarski:

Zupa kartoflana. - Pierogi z grzybami. - Ryż zapiekany z powidłami.

 

Kurjer Poranny, 11-05-1915