13 grudnia 1919

Porady

Wskazówki dla gospodyń [06-03-1915]

 

Zupa szczawiowa z jajami na twardo. - Polędwica i makaron włoski.

 

Jarski.

Kapuśniak czysty z kluskami francuskiemi. - Marchewka obłożona grzankami. - Ryż zapiekany z powidłami. - Kompot z borówek ze śmietaną.

 

Kurjer Poranny, 06-03-1915

 

Wskazówki dla gospodyń (02-03-1915)

 

Zarządzenie obiadów na jutro:

Mleko z kluskami. - Kartofle nadziewane z sosem grzybowym. - Pierożki leniwe z twarożku.

 

Jarski.

Barszcz wołyński. - Kotlety z kartofli z sosem grzybowym. - Kapustę słodka na sposób szparagów. - Galareta ponczowa.

Wskazówki dla gospodyń (04-11-1914)

Zarządzenie obiadów na jutro przez autorkę „Skrzętnej Gospodyni”

 

Auszpik z prosięcia. - Buljon w filiżankach. - Marchew z groszkiem z garniturem z raków. - Pieczeń z rożna, kartofle i sałata zielona. Legumina z sago.

 

Galareta z nóg wołowych. - Rosół z kluskami krajanemi. - Naleśniki nadziewane szpinakiem.

Wieczerze wigilijne.

 

I.

Zupa grzybowa czysta z kluskami francuskiemi.

Sandacz pieczony w całości z sałata.

Groszek zielony z grzankami.

Mak tarty z andrutami.

Chleb z przymieszkę korbalu.

O chlebie wypiekanym z mąki żytniej z przymieszką ziemniaków pisaliśmy niedawno szczegółowo. Dodatnią przymieszką jest także korba!, który nadaje się do chleba może bardziej jeszcze niż ziemniaki. Chleb z przymieszką korbalu jest bardzo smaczny i smakuje mniejwięcej jak chleb drożdżowy. Może jedna lub druga gosposia zrobi próbę, zwłaszcza, że korbale w tym roku ob-rodziły się obficie. Sposób przyrządzenia chleba z przymieszką korbalu następujący: dwie trzecie mąki i jedna trzecia korbalu, do tego cokolwiek młodzi czyli drożdży. Korbal trzeba poprzednio w letniej wodzie urobić na papkę, potem dodać mąki i po ochłodzeniu ciasta dodać drożdży.

 

Kurjer Poznański, 22-10-1914