25 czerwca 1919

Porady

 

Zarządzenie obiadów na jutro:

Mleko z kluskami. - Kartofle nadziewane z sosem grzybowym. - Pierożki leniwe z twarożku.

 

Jarski.

Barszcz wołyński. - Kotlety z kartofli z sosem grzybowym. - Kapustę słodka na sposób szparagów. - Galareta ponczowa.

 

I.

Zupa grzybowa czysta z kluskami francuskiemi.

Sandacz pieczony w całości z sałata.

Groszek zielony z grzankami.

Mak tarty z andrutami.

O chlebie wypiekanym z mąki żytniej z przymieszką ziemniaków pisaliśmy niedawno szczegółowo. Dodatnią przymieszką jest także korba!, który nadaje się do chleba może bardziej jeszcze niż ziemniaki. Chleb z przymieszką korbalu jest bardzo smaczny i smakuje mniejwięcej jak chleb drożdżowy. Może jedna lub druga gosposia zrobi próbę, zwłaszcza, że korbale w tym roku ob-rodziły się obficie. Sposób przyrządzenia chleba z przymieszką korbalu następujący: dwie trzecie mąki i jedna trzecia korbalu, do tego cokolwiek młodzi czyli drożdży. Korbal trzeba poprzednio w letniej wodzie urobić na papkę, potem dodać mąki i po ochłodzeniu ciasta dodać drożdży.

 

Kurjer Poznański, 22-10-1914

Zarządzenie obiadów na jutro przez autorkę „Skrzętnej Gospodyni”

 

Auszpik z prosięcia. - Buljon w filiżankach. - Marchew z groszkiem z garniturem z raków. - Pieczeń z rożna, kartofle i sałata zielona. Legumina z sago.

 

Galareta z nóg wołowych. - Rosół z kluskami krajanemi. - Naleśniki nadziewane szpinakiem.

 

P. Praktyczna pisze do nas:

Przy koniecznych oszczędnościach jakie musimy obecnie zaprowadzać, podaję osobom zajmującym się gospodarstwem domowem, aby przy obieraniu kartofli – łupinek nie wyrzucały, lecz suszyły je w piecyku po wygaśnięciu ognia. Łupinki te dobrze wysuszone najzupełniej zastąpią drzazgi, służące do rozniecania ognia.

 

Kurjer Poranny, 12-09-1914