25 czerwca 1919

Porady

Wskazówki dla gospodyń.

 

1.

Rosół z drobnych karasi z kaszką w kostkę. - Szczupak nadziewany. - Potrawa z raków z łazankami. - Ryba smażona lub kotlet wołowy z sałatą zieloną. - Owoce na surowo.

2.

Lane kluski na wodzie. - Bober lub fasola na słodko. - Pierogi drożdżowe z marmeladą owocową i bitą śmietaną.

 

Kurjer Poranny, 27-08-1914

 

Wskazówki dla gospodyń.

 

Zarządzenie obiadów na jutro przez autorkę „Skrzętnej Gospodyni”

1.

Krupnik z pomidorami. - Paszteciki z móżdżku w muszelkach. - Zrazy nelsońskie. - Kurczęta z mizerją. - Jabłka w cieście smażone.

2.

Zacierki ze słoniną. - Pieczeń barania, kartofle i buraczki.

Jarski.

Kaszka na mleku. - Makaron zapiekany z serem. - Marchew z groszkiem obłożona grzankami. - Szarlotka z jabłek.

 

Kurjer Poranny, 26-08-1914

 

Wskazówki dla gospodyń.

 

Zarządzenie obiadów na jutro przez autorkę „Skrzętnej Gospodyni”.

1.

Zupa biała z kluskami franc. - Befsztyk z kalafiorami. - Kalafiory. - Cietrzewie z kompotami. - Suflet z jabłek.

2.

Barszcz czysty z kartoflami. - Kapusta w ćwiartkach na baraninie.

Jarski.

Zupa kartoflana. - Pierożki z kapustą i grzybami. - Fasola. - Szarlotka.

 

Kurjer Poranny, 16-08-1914

 

Wskazówki dla gospodyń.

 

Zarządzenie obiadów na jutro przez autorkę „Skrzętnej Gospodyni”

1.

Zupa pomidorowa. - Sztufada z grzybami duszonymi. - Groch szparagowy. - Sago na winie z bitą śmietaną.

2.

Zacierki ze słoniną. - Pieczeń barania z kartoflami i kapustą.

Jarski.

Kluski gryczane na mleku. - Kaszka krak. na grzybowym smaku. - Groszek zielony w strączkach. - Potrawa z gruszek. - Pierożki leniwe z twarożku.

 

Kurjer Poranny, 19-08-1914

 

Wskazówki dla gospodyń.

 

Zarządzenie obiadów na jutro przez autorkę „Skrzętnej Gospodyni”

 

1.

Rosół z jarzynkami. - Sztuka mięsa z sosem pomidorowym i ogórek kwaszony. - Marchew obłożona grzankami. - Pieczeń barania i kompot z jabłek. - Krem cytrynowy mrożony.

 

2.

Zupa pomidorowa z ryżem. - Kurczęta z mizerją. - Jabłka w cieście smażone.

 

Jarski.

Zupa ogórkowa. - Kluski gryczane z masłem. - Kalarepka nadziewana. - Babki śmietankowe. - Kompot z wiśni.

 

Kurjer Poranny, 15-08-1914