25 czerwca 1919

Porady

 

Zarządzenie obiadów na jutro przez autorkę „Skrzętnej Gospodyni”

1.

Zupa rakowa z ryżem. - Befsztyk. - Ipraki. - Zając z kompotem z jabłek. - Lody śmietnakowe.

2.

Zupa biała z kluskami. - Sztufada kartofle i kompot ze śliwek.

Jarski.

Zupa z piwa. - Kartofle i mizerja ze śmietaną. - Kotlety z sosem grzybowym. - Legumina z kwaśnej śmietany.

 

Kurjer Poranny, 14-08-1914

 

 

Rosół z fasolą. - Sztuka mięsa z ogórkiem kwaszonym. - Kapusta na baraninie.

 

Obiad jarski.

Zupa z jabłek i gruszek. - Makaron włoski z parmezanem. - Kalafjory. - Pierogi drożdżowe przekładane marmeladą i śmietaną bitą.

 

Kurjer Poranny, 11-08-1914

 

 

 

Zupa szczawiowa z grzankami. - Sztuka mięsa biała z ogórkiem kwaszonym. - Kalafiory. - Pieczeń huzarska kartofle i mizerja. - Krem palony.

 

Zupa pomidorowa z ryżem. - Kotlety cielęce z marchewką i groszkiem. - Pierogi z jagód ze śmietaną.

 

Obiad jarski.

Barszcz z kartoflami. - Kotlety z fasoli z sosem cytrynowym. - Kalarepka obłożona ciastem ptysiowem. - Legumina ze śmietany.

 

Kurjer Poranny, 10-07-1914

 

 

Zarządzenie obiadów na jutro przez autorkę „Skrzętnej Gospodyni”

 

Jutro.

 

Zupa koperkowa z kuskami. - Pasztet z różnych mięs w cieście kruchym. - Groszek zielony w strączkach. - Pieczeń cielęca z kompotami. - Legumina z bułeczki z wiśniami.

 

Zupa z zielonego grochu z grzankami. - Bitki wołowe i kartofle. - Olatki z mleka kwaśnego.

 

Zupa z jabłek z kluskami. - Kotelty z sosem kaparowym. - Kalafjory. - Kisiel śmietankowy z sokiem.

 

Kaszka na wodzie z masłem. - Jesiotr z sałatą ze śmietaną. - Łazanki z serem.

 

Obiad jarski.

Zupa wiśniowa z grzankami. - Kartofle z jajecznicą. - Budyń parzony z szodonem.

 

Kurjer Poranny, 09-07-1914