13 grudnia 1919

Porady

Wskazówki dla gospodyń.

 

Zarządzenie obiadów na jutro przez autorkę „Skrzętnej Gospodyni”

 

1.

Rosół z jarzynkami. - Sztuka mięsa z sosem pomidorowym i ogórek kwaszony. - Marchew obłożona grzankami. - Pieczeń barania i kompot z jabłek. - Krem cytrynowy mrożony.

 

2.

Zupa pomidorowa z ryżem. - Kurczęta z mizerją. - Jabłka w cieście smażone.

 

Jarski.

Zupa ogórkowa. - Kluski gryczane z masłem. - Kalarepka nadziewana. - Babki śmietankowe. - Kompot z wiśni.

 

Kurjer Poranny, 15-08-1914

 

Wskazówki dla gospodyń.

 

Zarządzenie obiadów na jutro przez autorkę „Skrzętnej Gospodyni”

1.

Zupa rakowa z ryżem. - Befsztyk. - Ipraki. - Zając z kompotem z jabłek. - Lody śmietnakowe.

2.

Zupa biała z kluskami. - Sztufada kartofle i kompot ze śliwek.

Jarski.

Zupa z piwa. - Kartofle i mizerja ze śmietaną. - Kotlety z sosem grzybowym. - Legumina z kwaśnej śmietany.

 

Kurjer Poranny, 14-08-1914

 

Wskazówki dla gospodyń.

Zarządzenie obiadów na jutro przez autorkę „Skrzętnej Gospodyni”

 

Jutro.

 

Zupa koperkowa z kuskami. - Pasztet z różnych mięs w cieście kruchym. - Groszek zielony w strączkach. - Pieczeń cielęca z kompotami. - Legumina z bułeczki z wiśniami.

 

Zupa z zielonego grochu z grzankami. - Bitki wołowe i kartofle. - Olatki z mleka kwaśnego.

 

Zupa z jabłek z kluskami. - Kotelty z sosem kaparowym. - Kalafjory. - Kisiel śmietankowy z sokiem.

Wskazówki dla gospodyń.

 

Rosół z fasolą. - Sztuka mięsa z ogórkiem kwaszonym. - Kapusta na baraninie.

 

Obiad jarski.

Zupa z jabłek i gruszek. - Makaron włoski z parmezanem. - Kalafjory. - Pierogi drożdżowe przekładane marmeladą i śmietaną bitą.

 

Kurjer Poranny, 11-08-1914

 

Wskazówki dla gospodyń.

 

 

Zupa szczawiowa z grzankami. - Sztuka mięsa biała z ogórkiem kwaszonym. - Kalafiory. - Pieczeń huzarska kartofle i mizerja. - Krem palony.

 

Zupa pomidorowa z ryżem. - Kotlety cielęce z marchewką i groszkiem. - Pierogi z jagód ze śmietaną.

 

Obiad jarski.

Barszcz z kartoflami. - Kotlety z fasoli z sosem cytrynowym. - Kalarepka obłożona ciastem ptysiowem. - Legumina ze śmietany.

 

Kurjer Poranny, 10-07-1914