5 sierpnia 1920

Porady

Tłuszcz rybi.

Narządy trawienia leszcza, lipienia, okonia, pstrąga tęczowego, sandacza, stynki (sniarowy) i szczupaka zawierają znaczne ilości tłuszczu, które łatwo uzyskać można gotując ryby w wodzie i pozostawiając je tak przez cały dzień, aby tłuszcz osadził się na wierzchu. Jelita większych ryb zaleca się przed gotowaniem rozciąć, przepłukać i pociąć na kawałki. Z mniejszych ilości jelit lepiej tłuszcz wysmażyć. Tłuszcz odpowiednio przerobiony, służyć może jako olej do potraw. Wydział wojenny dla podziału oleju i tłuszczu roślinnego i zwierzęcego w Berlinie (N. W. 7. Unter den Under. 68 a) zakupuje tłuszcz rybi ponad 4 kg., łacąc za kilogram z opakowaniom 3,50 nik., nie ponosi atoli kosztów przesyłki.

 

Dziennik Śląski, 26-02-1918

Herbata z głogu i bzu.

Z suszonego głogu zmieszanego z liściem jeżyny, maliny lub poziomki przyrządzać można herbatę, smakiem i skutkiem zbliżoną podobno do herbaty chińskiej. Z kwiatów bzu pospolitego preparuje się również herbatę bardzo smaczną.

 

Dziennik Śląski, 26-02-1918

Celem zapobieżenia psuciu się cebuli,

zalecają niektórzy praktycy jej suszenie. Suszona cebula da się przez długi czas utrzymać w stanie zupełnie odpowiednim do użytku, przyczem nie traci smaku ani zapachu.

W tym celu oczyszczoną i obraną cebulę kraje się w cienkie około mm. grubości wynoszące plasterki, te rozkłada się na czystym papierze i suszy na blasze lub w pieczy ku (bratrurze), przyczem drzwiczki mają być cokolwiek otwarte. Stosownie do temperatury suszy się cebulę w ten sposób około 12 godzin.

Przechowywanie kasztanów i żołędzi.

Ze względu na pożywność zajęto w tym roku kasztany i żołędzie. Kasztany należy roztropnie przechowywać. Trzeba je płasko rozsypać w miejscu przewiewnem i dwa albo trzy razy w tygodniu przewracać, aby się nie zepsuły. Także żołedzie przechowywane trzeba przewracać a miejsce odnośne przewietrzać.

 

Kurjer Poznański, 27-09-1917

Nie wybierać ziemniaków zawcześnie.

Często wybiera się ziemniaki zawcześnie. Ziemniaki zaś powiększają się, osobliwie przybieraję większą zawartość mączki podczas su, pełnego dojrzewania rośliny i wtenczas, gdy liście i łęty jut schnąć poczynają. Usychanie liści i łętów że mączka z nich przechodzi w ziemniaki, w których ona jest najważniejszym składnikiem spożywczym. Stad wynika, że ziemniaki należy uważać za dojrzale i nadajace się do wybierania, gdy liście zupełnie uschły. Brak deszczu zaszkodził wczesnym ziemniakom. Gdzie w ostatnim czasie spadł obfity deszcz, tam mogę wczesne ziemniaki jeszcze się poprawić, trzeba więc jeszcze odczekać, aż liście zupełnie nie zwiednę.

 

Kurjer Poznański, 26-07-1917