23 stycznia 1920

Porady

Wskazówki dla gospodyń.

 

Kaszka na wodzie z masłem. - Jesiotr z sałatą ze śmietaną. - Łazanki z serem.

 

Obiad jarski.

Zupa wiśniowa z grzankami. - Kartofle z jajecznicą. - Budyń parzony z szodonem.

 

Kurjer Poranny, 09-07-1914

 

Wskazówki dla gospodyń.

 

Zupa z groszku zielonego z grzankami. - Zrazy nelsońskie. - Pierożki leniwe. - Kurczęta ze śmietaną. - Mleczko z sokiem.

 

2.

Jagody z mlekiem na surowo. - Pieczeń barania kartofle i mizerja. - Groch szparagowy.

 

Obiad jarski.

Zupa szczawiowa z grzankami. - Kartofle i mizerja. - Kalafiory. - Szarlotka z czarnych jagód.

 

Kurjer Poranny, 08-07-1914

 

Wskazówki dla gospodyń.

 

Zarządzenie obiadów na jutro przez autorkę „Skrzętnej Gospodyni”

 

1.

Zupa rakowa z ryżem. - Potrwa z prosięcia z szarym sosem. - Kalarepka nadziewana. - Pieczeń wołowa z rożna okładana kartoflami z mizerją z oliwą. - Krem cytrynowy mrożony.

 

2.

Rosół z pulpetami. - Sztuka mięsa z chrzanem gotowanym. - Kurczęta z mizerją ze śmietaną.

 

Obiad jarski.

Zupa z poziomek z grzankami. - Kotlety z kaszy gryczanej i sałata zielona. - Szpinak z jajami sadzonemi. - Pierogi drożdżowe z serem i bitą śmietaną.

 

Kurjer Poranny, 04-07-1914

 

Wskazówki dla gospodyń.

 

Zarządzenie obiadów na jutro przez autorkę „Skrzętnej Gospodyni”.

 

Chłodnik. - Pieczeń wołowa z krajanemi kluskami i kompot z wiśni.

 

Obiad jarski.

Chłodnik. - Łazanki z serem. - Szabelbon zielony. - Kremik z kaszki pszennej.

 

Kurjer Poranny, 07-07-1914

 

Wskazówki dla gospodyń.

 

1.

Chłodnik. - Paszteciki z ryb lub mięsa w cieście franc. - Groszek w strączkach. - Polędwica z sosem maderowym z kartoflami młodemi. - Poziomki ze śmietaną.

 

2.

Zupa z jarzynek z grzankami. - Kartofle młode. - Zrazy odbijane z sałatą ze słoniną.

 

Obiad jarski.

Zupa szczawiowa z jajami sadzonemi. - Mizerja z kartoflami. - Pierogi leniwe. - Suflet z agrestu.