20 sierpnia 1919

Porady

Wskazówki dla gospodyń.

 

Zarządzenie obiadów na jutro przez autorkę „Skrzętnej Gospodyni”

 

Lane kluski na wodzie. - Kotlet wołowy z kartoflami przysmażonemi. - Kompot z agrestu.

 

Obiad jarski.

Chłodnik. - Łazanki z parmezanem. - Szabelbon zielony. - Kremik z kaszki pszennej.

 

Kurjer Poranny, 30-06-1914

 

Wskazówki dla gospodyń.

 

Zarządzenie obiadów na jutro przez autorkę „Skrzętnej Gospodyni”

 

1.

Zupa piwna. - Węgorz w szarym sosie. - Naleśniki z farszem grzybowym. - Karasie smażone lub befsztyk z chrzanem i młode kartofle. - Galaretka ponczowa.

 

2.

Zupa z jagód z kluskami. - Jesiotr pieczony z sałatą i młode kartofle. - Poziomki z cukrem.

 

Obiad jarski.

Kalbeszal z piwa na zimno. - Łazanki z serem. - Kartofle i mizerja. - Budyń parzony z szodonem.

 

Kurjer Poranny, 25-06-1914

 

Wskazówki dla gospodyń

 

1.

Zupa pomidorowa z grzankami. - Potrawa z kurcząt z kalafjorami. - Marchew z groszkiem obłożona ciastem ptysiowem. - Pieczeń z rożna, kartofle młode i sałata.

 

2.

Zupa szczawiowa z jajami na twardo. - Kotlety cielęce nadziewane z kalarepą. - Kłopot z wiśni.

 

Obiad jarski.

Mleko kwaśne z kartoflami. - Szparagi. - Pierogi leniwe. - Krem czekoladowy z biszkopcikami.

 

Kurjer Poranny, 23-06-1914

 

Wskazówki dla gospodyń

 

Zarządzenie obiadów na jutro przez autorkę „Skrzętnej Gospodyni”

1.

Barszcz z boćwinką z kartoflami. - Paszteciki z amoretek. - Ozór w szarym sosie. - Pieczeń barania kartofle młode i kompot z wiśni. - Krem cytrynowy.

 

2.

Zupa nic na mleku z kluskami. - Groszek w strączkach. - Legumina z kaszki krak. w śmietanie.

 

Obiad jarski.

Zupa jagodziana z kluskami franc. - Kartofle młode. - Kalarepka obłożona grzankami. - Torcik piaskowy.

 

Kurjer Poranny, 24-06-1914

 

Wskazówki dla gospodyń

1.

Zupa juliene z kluskami parzonemi. - Sztuka mięsa z sosem koperkowym i ogórek kwaszony. - Szpinak obłożony wątróbką cielęcą. - Cielęca pieczeń kartofle i kompot z agrestu. - Blamanż śmietankowy z konfiturami z poziomek.

 

2.

Krupnik. - Sztuka mięsa z sałatą. - Pierogi z czarnych jagód ze śmietaną.

 

Obiad jarski.

Piwo ze śmietaną. - Kluski kładzione z jajecznicą. - Groszek zielony w całości. - Szarlotka z czarnych jagód.

 

Kurjer Poranny, 22-06-1914