13 grudnia 1919

Porady

Wskazówki dla gospodyń.

 

Zarządzenie obiadów na jutro przez autorkę „Skrzętnej Gospodyni”

 

1.

Zupa rybna z kluskami. - Szczupak z sosem holenderskim. - Potrawa z raków z ryżem. - Węgorz smażony lub pieczeń wołowa z rożna i mizerja. - Ciastka kruche z agrestem.

 

2.

Mleko kwaśna z kartoflami. - Groszek w strączkach. - Szarlotka z jagód czarnych.

 

Obiad jarski.

Zupa wiśniowa z grzankami. - Kartofle młode. - Kalafiory. - Sago z bitą śmietaną.

 

Kujrer Poranny, 02-07-1914

 

Wskazówki dla gospodyń.

 

Zarządzenie obiadów na jutro przez autorkę „Skrzętnej Gospodyni”

 

Lane kluski na wodzie. - Kotlet wołowy z kartoflami przysmażonemi. - Kompot z agrestu.

 

Obiad jarski.

Chłodnik. - Łazanki z parmezanem. - Szabelbon zielony. - Kremik z kaszki pszennej.

 

Kurjer Poranny, 30-06-1914

 

Wskazówki dla gospodyń

 

Zarządzenie obiadów na jutro przez autorkę „Skrzętnej Gospodyni”

1.

Barszcz z boćwinką z kartoflami. - Paszteciki z amoretek. - Ozór w szarym sosie. - Pieczeń barania kartofle młode i kompot z wiśni. - Krem cytrynowy.

 

2.

Zupa nic na mleku z kluskami. - Groszek w strączkach. - Legumina z kaszki krak. w śmietanie.

 

Obiad jarski.

Zupa jagodziana z kluskami franc. - Kartofle młode. - Kalarepka obłożona grzankami. - Torcik piaskowy.

 

Kurjer Poranny, 24-06-1914

 

Wskazówki dla gospodyń.

 

Zarządzenie obiadów na jutro przez autorkę „Skrzętnej Gospodyni”

 

1.

Zupa piwna. - Węgorz w szarym sosie. - Naleśniki z farszem grzybowym. - Karasie smażone lub befsztyk z chrzanem i młode kartofle. - Galaretka ponczowa.

 

2.

Zupa z jagód z kluskami. - Jesiotr pieczony z sałatą i młode kartofle. - Poziomki z cukrem.

 

Obiad jarski.

Kalbeszal z piwa na zimno. - Łazanki z serem. - Kartofle i mizerja. - Budyń parzony z szodonem.

 

Kurjer Poranny, 25-06-1914

 

Wskazówki dla gospodyń

 

1.

Zupa pomidorowa z grzankami. - Potrawa z kurcząt z kalafjorami. - Marchew z groszkiem obłożona ciastem ptysiowem. - Pieczeń z rożna, kartofle młode i sałata.

 

2.

Zupa szczawiowa z jajami na twardo. - Kotlety cielęce nadziewane z kalarepą. - Kłopot z wiśni.

 

Obiad jarski.

Mleko kwaśne z kartoflami. - Szparagi. - Pierogi leniwe. - Krem czekoladowy z biszkopcikami.

 

Kurjer Poranny, 23-06-1914