22 stycznia 1920

Lato a choroby

Każda pora roku ma swoje właściwa cierpienia. Zima, powodując przeziębienia, wywołuje ostre choroby zapalne dróg oddechowych, zapalenie płuc, oskrzeli, influenzę, cierpienia reumatyczne, gdy lato usposabia w wysokim stopniu do cierpień przewodu pokarmowego.


Upał wywołuje nieprawidłowe fermentacye w żołądku i kiszkach, trawienie jest zwykle upośledzone, a nadmierne pragnienie i wprowadzenie większej ilości płynów do żołądka, osłabia jeszcze więcej sprawę trawienia przez rozcieńczenie soków trawiennych. To też ostre katary żołądka i kiszek, biegunki są na porządku dziennym, a zapominać nie należy o ważnym fakcie, ie wszystkie te zaburzeia w trawieniu usposabiają w wysokim stopniu do dysenteryi (czerwonki), która jest chorobą przykrą, niebezpieczny i może nawet śmierć sprowadzić. I dlatego wielka ostrożność w dyecie, i regularny tryb życia z unikaniem wszelkich nadużyć są wskazane, z nastaniem bowiem upałów i przy trudnościach w odżywianiu, dysenterya zaczyna się szerzyć w naszem mieście.

U osobników osłabionych i wyczerpanych przez wadliwe odżywianie, łatwo może śmierć sprowadzić. Dysenterya jest chorobą zakaźną bakteryjnego pochodzenia, a zarazek znajduje się w ogromnej ilości w wypróżnieniach. Źródłem zarazy jest sam chory człowiek, to jest choroba szerzy się z chorych na zdrowych. Zarazek przenoszą również mleko, woda, jarzyny i owoce. Wnika on do ustroju ludzkiego wyłącznie przez usta, najczęściej za pośrednictwem zakażonej ręki.
Muchy przenoszą również zarazki.
Olbrzymia moc zarazków, wydalanych z odchodami chorego, stanowi poważne niebezpieczeństwo dla najbliższego otoczenia, członków rodziny i pielęgnujących chorego. Za pośrednictwem zakaźnych naczyń, bielizny, ubrań, pościeli, nakryć stołowych i klamek, zarazki przenoszą się na dalszą odległość. Lasecznik dysanteryi jest m ało odporny na promienie słoneczne i wysychanie. Na owocach i jarzynach utrzymuje się przy życiu bardzo długo, bo przez 11 dni.
Również w środowiskach ciemnych i wilgotnych może żyć bardzo długo. Przenosząc chorobę zwłaszcza na osoby lekko chore, nie leżące w łóżku, cierpiące na lekkie tylko boleści i biegunkę i dlatego lekceważące chorobę. Symptomaty dysenteryi znane są każdemu, a polegają one nab iegunce i silnych boleściach. A jak się ustrzedz tej ciężkiej, często śmiertelnej choroby? Oto pam iętaj czytelniku, że jesteśmy wszyscy do chorób zakaźnych skłonni, które wiszą nad nami — jak miecz Damokłela. Trzeba zachowywać skrupulatną czystość i myć ręce przed każdem jedzeniem. Wszelkie zimne przekąski po "wódeczce" majonezy z ryb, bardzo zimne piwo, są wprost truciznami. Osoby mające słabe żołądki, skłonne do zaburzeń w trawieniu, powinny wystrzegać się lodów i zbyt zimnych napojów.
Mleko należy pić tylko przegotowane, wystrzegać się wszelkich surowizn, a owoce najlepiej spożywać tylko w kompotach.
U osób niezahartowanych, skłonnych do zaziębienia i delikatnych, wchodzące obecnie w modę chodzenia boso wywołać może rozmaite cierpienia.
Ilustrowany Kuryer Codzienny, 8-08-1917

Aby dodać komentarz prosimy o zalogowanie się.