21 czerwca 1921

Mąka ziemniaczana i mąka z płatków kartoflanych.

 

Z mąką żytnią na chleb mieszają piekarze mąkę kartoflaną albo mąkę z płatków kartoflanych. »Zeitschrift fur Spiritusindustrie” zwraca uwagę na różnicę w produkcyj tych dwóch gatunków mąki. Już ich wygląd jest rozmaity. Mąka kartoflana jest Wala. mika zaś z płatków kartoflanych żółta. Mąka kartoflana jest mieloną mączką kartoflaną. W celu jej produkcyj ziemniaki się Wilcze i rozdrabnia tak. że się rozdzierają komórki, napełnione mączką. W przyrządach do płukania oddziela się mączkę od innych składników, poleni ja się czyści, suszy i micie na drobną, białą mąkę kartoflaną, która zawiera 98,98 proc. mączki. Mąka z płatków kartoflanych składa się z mielonych i przesiewanych sitem płatków kartoflanych. Kartofle się piecze, paruje. potem suszy w aparacie. ogrzanym parą. Ususzone kartofle drobno się micie. Te płatki zachowują wszystkie składniki, także bar-wę jasnożółtą i można ich bezpośrednio używać na pokarm.

 

Dziennik Śląski: przez lud-dla ludu!, 19-02-1916

 

Aby dodać komentarz prosimy o zalogowanie się.