29 listopada 1921

Wyrób drożdży w domu.

Czytamy w »Prawdzie”: Aby pozyskać drożdże domowym sposobem, postąpić należy, jak następuje: Dziesięć ugotowanych kartofli przetrzeć przez sito, wlać w to pół kwarty letniego, sprażonego mleka, zarobić tę mieszaninę pół kwartą mąki pszennej, w końcu dodać 3 deka drożdży (mogą być drożdże proszkowe), których zawsze dostać można. To wszystko zawiązać papierem woskowym, zostawić w letniej temperaturze na 12 godzin, poczem drożdże są już gotowego użytku. Na 6 kwart mąki bierze się połowę tych drożdży, resztę szczelnie zawiązaną przechowuje się dalej w chłodnem miejscu. Na 10 do 12 godzin przed użyciem pozostałej reszty drożdży dodaje się znów 10 kartofli, pół kwarty mleka i pół kwarty mąki pszennej, ale drożdży już wcale dodawać nie potrzeba. Tak postępować należy za każdym razem; na tych drożdżach można piec nawet najdelikatniejsze ciasto.

 

Gwiazdka Cieszyńska, 20-11-1919

Aby dodać komentarz prosimy o zalogowanie się.