8 grudnia 1921

Porady

Wartość odżywcza kawioru.

 

Wśród środków żywności, sporządzanych z ryb, odgrywa kawior bardzo wybitną rolę, Jest on nie tylko bardzo smaczny, lecz także niezwykle pożywny, a jedyną lego stroną ujemną jest okolicznosć, że jest go zamalo, by wystarczyć zapotrzebowaniu.

 

Ze względu na chemiczny skład kawioru, oraz jego wartość odżywczą i doskonały smak, żałować należy że w powodu bardzo wysokiej ceny, jedynie przez niewielu ludzi może być używany jako środek żywności.

Ziemniaki jako środek do czyszczenia

 

Dzisiaj kiedy mydło stało się skutkiem swej ceny nieledwie przedmiotem zbytku, nie od rzeczy pędzie przypomnieć, że doskonale można je zastąpić ziemniakami w najrozmaitszej formie. I tak oskrobiny ziemniaka pokrajane w drobne kawałki i zmieszane z niezbyt wielką ilością wody bardzo dobrze nadają się do mycia szklanek, karafek, słojów i t. p , niszcząc bez śladu nawet zastarzałe plamy na szkle. Do czyszczenia przedmiotów blaszanych i cynowych służy

Suszenie ziemniaków na powietrzu.

 

Pruski minister rolnictwa zaleca, ponieważ suszarnie i fabryki mączki ziemniaczanej nie mogą przerobić całego zapasu, suszenie ziemniaków na powietrzu w celu ich zakonserwowania. Jak wykazały próby, za sprzyjającej pagody można ziemniaki dosyć szybko na powietrzu wysuszyć, jeżeli się opłukane ziemniaki potnie na cienkie talarki i w otwartych szopach przez 2-3 dni trzyma na larach, sporządzonych z rzadkiej siatki przybitej do drewnianych rant Po wysuszeniu otrzymuje się ze 100 kg ziemniaków koto 25 kg płatków, które następnie można zemleć na mąkę.

 

Ilustrowany Kuryer Codzienny, 12-06-1915

 

Ziemniaki zamiast jaj.

 

W urzędowym tygodniku poznańskiej Izby rzemieślniczej popisuje się od niejakiegoś czasu niejakaś Josephine Nagel najrozmaitszemi pomysłami i receptami, mającemi na celu zaoszczędzanie środków spożywczych i gospodarczych. Świeżo pani Józefina Nagel podaje sposób zastąpienia jaj, a w szczególności białka od jaja.

Wskazówki dla gospodyń 19-05-1915

Zarządzenie obiadów na jutro:

Rosół z kaszką. — Sztuka mięsa z sosem kartoflanym. — Racuszki z sokiem.

Jarski:

Zupa szczawiowa z jajami sadzonemi. — Fasola na słodko. — Makaron wioski z parmezanem. — Pianka z konfitur.

Na piątek:

Zupa z włoszczyzny z grzankami - Pierogi leniwe z twarożku. — Saga z sokiem.

Jarski:

Mleko z zacierkami. — Kasza pszenna z sosem grzybowym. — Kalafiary. — Grzanki z konfiturami.

Kurjer Poranny, 19-05-1915