8 maja 1921

Porady

Chleb z przymieszkę korbalu.

O chlebie wypiekanym z mąki żytniej z przymieszką ziemniaków pisaliśmy niedawno szczegółowo. Dodatnią przymieszką jest także korba!, który nadaje się do chleba może bardziej jeszcze niż ziemniaki. Chleb z przymieszką korbalu jest bardzo smaczny i smakuje mniejwięcej jak chleb drożdżowy. Może jedna lub druga gosposia zrobi próbę, zwłaszcza, że korbale w tym roku ob-rodziły się obficie. Sposób przyrządzenia chleba z przymieszką korbalu następujący: dwie trzecie mąki i jedna trzecia korbalu, do tego cokolwiek młodzi czyli drożdży. Korbal trzeba poprzednio w letniej wodzie urobić na papkę, potem dodać mąki i po ochłodzeniu ciasta dodać drożdży.

 

Kurjer Poznański, 22-10-1914

Łupinki z kartofli.

 

P. Praktyczna pisze do nas:

Przy koniecznych oszczędnościach jakie musimy obecnie zaprowadzać, podaję osobom zajmującym się gospodarstwem domowem, aby przy obieraniu kartofli – łupinek nie wyrzucały, lecz suszyły je w piecyku po wygaśnięciu ognia. Łupinki te dobrze wysuszone najzupełniej zastąpią drzazgi, służące do rozniecania ognia.

 

Kurjer Poranny, 12-09-1914

 

Wskazówki dla gospodyń.

 

Zarządzenie obiadów na jutro przez autorkę „Skrzętnej Gospodyni”

1.

Krupnik z pomidorami. - Paszteciki z móżdżku w muszelkach. - Zrazy nelsońskie. - Kurczęta z mizerją. - Jabłka w cieście smażone.

2.

Zacierki ze słoniną. - Pieczeń barania, kartofle i buraczki.

Jarski.

Kaszka na mleku. - Makaron zapiekany z serem. - Marchew z groszkiem obłożona grzankami. - Szarlotka z jabłek.

 

Kurjer Poranny, 26-08-1914

 

Wskazówki dla gospodyń.

 

1.

Rosół z drobnych karasi z kaszką w kostkę. - Szczupak nadziewany. - Potrawa z raków z łazankami. - Ryba smażona lub kotlet wołowy z sałatą zieloną. - Owoce na surowo.

2.

Lane kluski na wodzie. - Bober lub fasola na słodko. - Pierogi drożdżowe z marmeladą owocową i bitą śmietaną.

 

Kurjer Poranny, 27-08-1914

 

Wskazówki dla gospodyń.

 

Zarządzenie obiadów na jutro przez autorkę „Skrzętnej Gospodyni”

1.

Zupa pomidorowa. - Sztufada z grzybami duszonymi. - Groch szparagowy. - Sago na winie z bitą śmietaną.

2.

Zacierki ze słoniną. - Pieczeń barania z kartoflami i kapustą.

Jarski.

Kluski gryczane na mleku. - Kaszka krak. na grzybowym smaku. - Groszek zielony w strączkach. - Potrawa z gruszek. - Pierożki leniwe z twarożku.

 

Kurjer Poranny, 19-08-1914