8 grudnia 1921

Porady

Wskazówki dla gospodyń

 

1.

Zupa pomidorowa z grzankami. - Potrawa z kurcząt z kalafjorami. - Marchew z groszkiem obłożona ciastem ptysiowem. - Pieczeń z rożna, kartofle młode i sałata.

 

2.

Zupa szczawiowa z jajami na twardo. - Kotlety cielęce nadziewane z kalarepą. - Kłopot z wiśni.

 

Obiad jarski.

Mleko kwaśne z kartoflami. - Szparagi. - Pierogi leniwe. - Krem czekoladowy z biszkopcikami.

 

Kurjer Poranny, 23-06-1914

 

Wskazówki dla gospodyń

1.

Zupa juliene z kluskami parzonemi. - Sztuka mięsa z sosem koperkowym i ogórek kwaszony. - Szpinak obłożony wątróbką cielęcą. - Cielęca pieczeń kartofle i kompot z agrestu. - Blamanż śmietankowy z konfiturami z poziomek.

 

2.

Krupnik. - Sztuka mięsa z sałatą. - Pierogi z czarnych jagód ze śmietaną.

 

Obiad jarski.

Piwo ze śmietaną. - Kluski kładzione z jajecznicą. - Groszek zielony w całości. - Szarlotka z czarnych jagód.

 

Kurjer Poranny, 22-06-1914