28 lipca 1921

Pilaff [od p. H. Paderewskiej]

 

Wziąść funt ryżu w najlepszym gatunku, przebrać, obmyć i starannie osączyć. — W rondlu miedzianym rozpuścić pól funta świeżego masła. Gdy jest roztopione, wrzucić w nie ryż i lekko przesmażyć mieszając łyżką, dopóki nie nabierze złotawego koloru.

 

 

Wtedy mieć pod ręką półtora litra dobrego odtłuszczonego rosołu i wlewać w rondel powoli, ciągle mieszając na wolnym ogniu, uważając, by się ryż nie przypalił, ani nawet do rondla nie przystał, posolić, opieprzyć do smaku, a gdy ziarnka ryżu zaczną być miękkawe — podać na stół w gorącem naczyniu.

 

Nasz Dom (tygodnik mód i powieści), 01/07-08-1914

 

Aby dodać komentarz prosimy o zalogowanie się.