18 czerwca 1921

Ciastka kruche do maku, [Przepisy dobrych gospodyń].

podawane przy wieczerzy wigilijnej.

 

Pół f. masła, ćwierć funta cukru, 1 funt mąki pięknej zagnieść i wynieść na zimno, dodając przy zagniataniu białego maku przebranego.—Gdy ciasto stężeje, wałkować na grubość pół palca i wycinać najlepiej cienkim kieliszkiem, maczając go w mące, plasterki, lub wycinać foremką blaszaną w ząbki — smarować je jajkiem, układać na papierze, wysmarowanym masłem, wstawić do pieca, pilnując, aby nabrały ładnego koloru, a nie spaliły się. Po wystygnię0u ubiera się niemi mak przyrządzony do wigilijnej wieczerzy.

 

M. H N.

 

Nasz Dom (tygodnik mód i powieści), 19/25-12-1914

Aby dodać komentarz prosimy o zalogowanie się.