18 czerwca 1921

Strucle zwyczajne postne [Przepisy dobrych gospodyń].

Na 3 f. mąki wziąść 8 jaj, z tych 2 cale, 1 f. cukru, 9 łutów drożdży, 3 kwaterki mleka i 1 f. masła. – Funt mąki rozczynić niecałą kwaterką mleka, w pozostałem mleku rozczynić 9 łutów drożdży i po wymieszaniu rozczyny wlać drożdże; przykryć ciasto i pozostawić do ruszenia się — gdy popęka, wlać ubite jaja z cukrem i dodawać po-trochu resztę mąki, t j. 2 funty, wyrabiać ciasto, a gdy odchodzi od ręki, dodać 1 funt rozpuszczonego letniego masła, pól funta rodzenków, postawić w cieple do wyrośnięcia—brać dowolne ilości na stolnicę suto wysypaną mąką i formować strucle lub okrągłe bułki, smarując rozbitem jajkiem i posypując migdałami szatkowanemi.

 

M. H N.

 

Nasz Dom (tygodnik mód i powieści), 19/25-12-1914

Aby dodać komentarz prosimy o zalogowanie się.