16 czerwca 1921

Wypróbowane faworki. [Przepisy dobrych gospodyń]

 

Zagnieść ciasto z funta pięknej, przesianej mąki, z 3 jaj całych, 3 żółtek, kieliszka araku, jednej łyżeczki od kawy masła, jednej łyżeczki śmietanki i trochy cukru; gdy ciasto wygniecione, t j. gdy po przekrajaniu go nożem widać w cieście dziureczki, odłożyć ciasto w zimne miejsce, przykryć salaterką, niech tak stoi pół godziny—następnie wziąść 1/3 całości, wałkować b. cienko, podsypując mąką najmniej, krajać kółeczkiem kawałki trzy cale długie, 2 szerokie, smarzyć w szerokim płaskim rondlu, rozciągać widelcem, nakłówać, od czego ciasto rośnie, smażyć do rumianości, zresztą według gustu, składać na półmiski wyłożone bibułą, posypując suto pudrem cukrem z wanilią. Smaku potrzeba 2 funty.

 

Nasz Dom (tygodnik mód i powieści), 26-12-1914/01-01-1915

 

Aby dodać komentarz prosimy o zalogowanie się.