21 czerwca 1921

Mazurek Śnieżny.

 

Ryż w najlepszym gatunku wypłukać czysto, poczem sparzyć i odlawszy, gotować w wodzie do zupełnej gęstości.

 

Gdy ostygnie, dwie szklanki gęstego ryżu przetrzeć przez rzadkie sito.

 

Migdałów sparzonych i obranych, dużych i pięknych, trzy szklanki utrzeć lekko, jak puch, na tarce. Migdały i ryż złączyć 4a razem, oraz dodać dużo wanilii sproszkowanej i osianej.

 

 

Ubić tęgą pianę z dwóch szklanek białek (około 20) a gdy już będzie dobrze ubita, trzeba ażeby druga osoba sypała po trosze pięć szklanek miałkiego, osianego cukru i ubijać jak do zupełnej gęstości.

 

Nasiępnie wymieszać lek-ko pianę z ryżem i migdałami, poczem położyć na grubość palca na opłatek umieszczony na białej blasze, wysmarowanej świeżem masłem.

 

Wyrównać powierzchnię i wstawić w miernie ciepły piec dla obsuszenia (o takiej ciepłocie, ażeby piana schła, a nie roztapiała się), kładąc na wierzchu, na blasze, sztywny, czysty, biały papier, aby mazurek nie zrumienił się.

 

Po upieczeniu, kiedy będzie już zimny, zdjąć na deseczkę i ulukrować białym, pomadkowym lukrem, lub też śnieżnym.

 

Po ulukrowaniu, ubrać cukierkami, wyłącznie tylko białymi, najrozmaitszych gatunków, wielkości i kształtów, bez żadnej przymieszki kolorów. Podając na stół, zakropić likierem maraskinowym.

 

Lukier śnieżny.

Piana ubita z białek i zmieszana z miałkim, ()sianym cukrem. Po ulukrowaniu trzeba wstawić w letni piec do obeschnięcia, uważając, aby lukier się nie zrumienił. Odpowiednich cukierków do przybrania mazurka duży wybór znajdą Szan. Czytelniczki w sklepach firmy Riese i Piotrowski (adres powyżej), prześliczne biało stożki, jakby z zamarzłych sopli śnieżnych, ze smakiem maraskinowym i wiele innych.

 

Wogóle w tychże sklepach wyroby obmyślone do przybrania ciast odznaczają się nietylko wielkim wyborem, ale i nadzwyczajną pomysłowością—a rozmaitość zabarwienia dozwala na układanie najróżniejszych deseni. Pośród cukierków zwracają uwagę złotożółte, nadające się na prześliczne obramowania mazurków.

 

Bluszcz, pismo tygodniowe ilustrowane poświęcone sprawom kobiecym, 27-03/02-04-1915

 

Aby dodać komentarz prosimy o zalogowanie się.