Mazurek czekoladowy.
Orzechy tureckie obierane posiekać niezbyt drobno.
Białek dwie szklanki (szklanka=mniej-więcej 10 białek) ubić na tęgą pianę. Kiedy już ubita, bić ciągle dalej i sypać po trosze miałki, osiany cukier, zmieszany z utartą miałko czekoladą i wanilią, utłuczoną miałko i osianą. Na jedno białko, cukru dwie łyżki, czekolady jedna.
Gdy już piana z cukrem i czekoladą dobrze ubita, wsypać po troszku 5 szklanek posiekanych (jak wyżej) orzechów i delikatnie wymieszać.
Poczem, wyłożyć szybko na opłatek umieszczony na białej blasze, wy-smarowanej świeżem masłem, kładąc na grubość palca; wyrównać srebrną łyżką i wstawić w piec średnio gorący.
W piecu trzymać długo, choćby do drugiego dnia, ażeby piana wyschła.
Po wyjęciu z pieca, gdy mazurek zupełnie ostygnie, okraja go ostrym nożem wokoło i bardzo ostrożnie, ażeby nic połamać, wyjąć na deseczkę.
Następnie ulukrować lukrem z ciemnej czekolady i przystroić jak najbarwni4 używając w tym celu w najrozmaitszych kolorach cukrowe maczki, groszki i pastylki, kontury dobrze osączone poprzednio ze syrop, owoce suche, osmażone w cukrze, skórkę pomarańczowa smażoną, cykatę krajaną dowolnie oraz anżelikę na zielone liście, jako konieczne, ładne dopełnienie przystroju.
Przybrany z dobrym gustem — wyglądu. prześlicznie.
Radzimy Sz.Czytelniczkom przed zabraniem się do przyrządzania powyższego mazurka, zaopatrzyc się w wyborową czekoladę w tabliczkach, czy w proszku, w pastylki czekoladowe, cukrowe maczki (w 8 barwach), w groszki i pastylki, dalej—w ananas i rozmaite owoce osmażane w cukrze w skórke pomarańczową, cykatę i anżelikę w znanych sklepach firmy Mese i Piotrowski -Marszałkowska 109, Nowy-Swiat 57, Senatorska 18. Elektoralna 23.
U tychże sklepach na składzie doskonale kakao w masie i w proszku. Wszystkie wyroby zawsze świeże i w przednich gatunkach.
Bluszcz, pismo tygodniowe ilustrowane poświęcone sprawom kobiecym, 27-03/02-04-1915