16 czerwca 1921

Mazurek angielski.

 

Masła świeżego, niesolonego 1/2 funta, trzeć wałkiem w donicy na śmietanę przez całą godzinę, dodając po jednemu dziesięc żółtek i jeden funt miałkiego, osianego cukru, z wanilią, dosypując po łyżce cukru za każdem żółtkiem. Można wsypać garstkę migdałów obranych i utartych na tarce.

 

Ubitą in pianę z dziesięciu białek i jeden funt mąki kartoflanej, kłaść na przemian łyżkę piany i i łyżkę mąki, wlać średni kieliszek

 

Wymieszawszy lekko wszystko razem — wylać ciasto prędko na wysmarowana świeżem masłem białą blachę, niezbyt grubą warstwą i natychmiast szybko wstawić do gorącego pieca.

 

 

Piec całą godzinę.

 

Po wyjęciu z pieca, kiedy ostygnie, okrajać ostrym nożem wokoło i wyłożyc z pomocą poduszeczki okrytej czystą serwetą i umieścić na deseczce.

 

Układać przez całą długość placka pasy z najrozmaitszych gatunków i kolorów konfitur, dobierając o ile można kolory tychże.

 

Bardzo dobrze smakuje między innemi, konfitura z pomarańczy, a w braku tejże, skórka pomarańczowa, smażona w cukrze i pokrajana w cienkie paski.

 

Konfitury muszą być dobrze osączone ze syropu, najlepiej w tym celu, ułożyć je na rzadkiem sicie. Powierzchnią mazurka ułożyć, jak można najrówniej i wygładzić srebrną łyżką, maczaną w dobrze rozbitem białku i zostawić do obeschnięcia (w temperaturze pokojowej); co, gdy nastąpi, ulukrować lukrem białym, pomadkowym.

 

Na lukrze porobić przeróżne desenie z kolorowych znaczków oraz przystroić barwnym, cukrowym groszkiem i takiemiż pastylkami, bardzo drobnemi.

 

 

Lukier biały pomadkowy

zrobić w następujący sposób:

 

Cukru jeden funt nalać wodą różaną tyle, ile wciągnie w siebie i gotować na syrop, tak gęsty, że po umoczeniu widelca i dmuchnięciu, spadać będą nitki, nie krople; (podczas gotowania wlać jedną łyżkę octu), wówczas zdjąć z ognia i wlawszy do donicy, trzeć ciągle w jedną stronę, dopóki zupełnie nie zbieleje i nie zrobi się równa masa, grubości pomady.

 

Wszelkie przyozdobienia cukrowe, maczki, groszki, pastylki, w nadzwyczajnem bogactwie rodzajów i barw nabyć można doskonale w firmie Jan Fruzinski. Tamże znakomita, niebywałej dobroci konfitura ananasowa. (adres powyżej).

 

Bluszcz, pismo tygodniowe ilustrowane poświęcone sprawom kobiecym, 27-03/02-04-03-1915 (Ilustr.: Uniwersalna książka kucharska z ilustracyami odznaczona na wystawie hygienicznej w Warszawie w 1910 r., 1913)

 

Aby dodać komentarz prosimy o zalogowanie się.