21 czerwca 1921

Pianka z soku żurawinowego.

 

Pól kwarty żurawin (suszonych) wypłukać i nalać w rondelku 3 szklankami wody, postawić na ogniu. a gdy sok z siebie puszczą, odcedzić przez płótno, nic nie wyciskając, aby sok nie stał się mętny. Sok ten dobrać tyle wodą, aby go było 3 szklanki, wsypać wcir sporo cukru z wanilią lub bez, tak aby był dobrze osłodzony, a gdy zacznie się gotować, wsypać dwie łyżki stołowe czubate kaszki pszennej, często w czasie gotowania mieszać, aby się gruzołki nie porobiły, a gdy się zupełnie rozgotuje, wylać na większą miskę i zaraz ubijać mocno trzepaczką, przez co utworzy się pianka gęsta, ślicznego różowego koloru i przybędzie jej drugie tyle. Dobrze ubitą wyłożyć na salaterkę, ubrać biszkopcikami i podać na stół. Ilość na 10 osób.

 

Bluszcz, pismo tygodniowe ilustrowane poświęcone sprawom kobiecym, 01-04-1915

 

Aby dodać komentarz prosimy o zalogowanie się.