21 czerwca 1921

Forszmak ze śledzi.

 

Kilka śledzi dobrze wymoczonych w wodzie, a jeszcze lepiej w słodkiem mleku, obrać z ości, zesiekać drobniutko lub zemleć na maszynce.

 

Poczem wcisnąć w nie trochę soku z cytryny, wlać kilka łyżek dobrej, kwaśnej śmietany, świeżego masła sklarowanego kilka łyżek, oraz ubić jedno cale jajko i dobrze wymieszać.

 

Masa ta powinna być dosyć wilgotną.

 

 

Następnie dodać dowolną ilość ugotowanych kartofli pokrajanych w cienkie plasterki — lecz, najlepiej, taką samą ilość, jaka ,jest śledziowej masy.

 

To wszystko razem wymieszać i włożyć w rondel wysmarowany świeżem masłem i wysypany tartą bułeczką; wyrównać na wierzchu i także posypać bułeczką. Następnie wstawić do pieca miernie gorącego i zapiec; poczem położyć okrągły półmisek na rondlu i odwrócic go do góry dnem.

 

Na stole podać do tego cytrynę.

 

Bluszcz, pismo tygodniowe ilustrowane poświęcone sprawom kobiecym, 06-04-1915

 

 

Aby dodać komentarz prosimy o zalogowanie się.