23 czerwca 1921

Forszmak z jaj.

 

Dziesięć jaj ugotować na twardo, poczet]] włożyć je w zimną wodę; a kiedy już ostygną, obrać z łupinek i usiekać dość drobno; dodać soli, misia świeżego, sklarowanego kilka łyżek, śmietany kwaśnej, świeżej, kilka łyżek i wymieszać

 

Trzeba, ażeby masa była wilgotna dostatecznie.

 

Następnie, taką ilość, jaka jest usiekanych jaj, pokrajać w cienkie plasterki ugotowanych kartofli, wymieszać to wszystko razem i włożyć w rondel wysmarowany świeżem masłem oraz wysypany tartą bułeczką.

 

 

Na wierzchu wygładzić i posypać także bułeczką, wstawić w miernie gorący piec do zapieczenia.

 

Poczem wyłożyć na okrągły półmisek, kładąc na rondlu, który odwrócić zręcznie do góry dnem.

 

Bluszcz, pismo tygodniowe ilustrowane poświęcone sprawom kobiecym, 06-04-1915

 

Aby dodać komentarz prosimy o zalogowanie się.