16 czerwca 1921

Makaron z grzybami.

 

Makaron włoski wypłókać i nalawszy zimną wodą, raz zagotować i odlać cedząc, poczem wrzucić go w gotującą się, osoloną wodę i gotować do pożądanej miękkości i znów odcedzić.

 

Następnie, ugotowane poprzednio grzyby, pokrajać w cieniutkie paseczki i włożyć do makaronu.

 

Z wody, w której gotowały się grzyby, zrobić sos, zaprawiając go świeżą kwaśną śmietaną, świeżem klarowanem masłem, mąką i osolic.

 

 

W ten sos, włożyć makaron i wyłożyć na półmisek.

 

Na makaronie poukładać jajka ugotowane na twardo i pokrajane na ćwiartki.

 

Zamiast makaronu włoskiego, można użyć zwyczajne domowe kluseczki.

 

H. Ch.

 

Bluszcz, pismo tygodniowe ilustrowane poświęcone sprawom kobiecym, 10/16-04-1915

 

Aby dodać komentarz prosimy o zalogowanie się.