25 października 1921

Legomina z twarożku.

 

Jeden średni twarożek utrzeć w donicy na masę wałkiem, do tego trąc ciągle, wbić po jednem 4 żółka, wsypać 3 łyżki cukru, 2 łyżki śmietany, obetrzeć skórkę z cytryny i wsypać 2 łyżki przesianej pięknej nutki pszennej. Gdy wszystko jest uskutecznione, wałek łyżką drewnianą oskrobać i pozostawić ciasto, dopóki nie przyjdzie pora do wstawienia go w piec: wówczas ubić doskonale pianę z 4 jaj, wymieszać lekko, aby się bardzo nie rozbiła, zlać całą masę w rondel wysmarowany masłem i wysypany bułeczką, a na pół godziny przed obiadem wstawić w piec obracając często (ale ostrożnie, bo łatwo opadu) żeby się równo piekła. Powinna duża wyrosnąć. Chcąc się przekonać, czy legomina nie surowa, trzeba twrożek jej nakłuć do dna cienkiem drewienkiem lub słomką, a gdy po wyjęciu nic się na nich nie oblepi, będzie to znak, że już dobra. Wyjmować z pieca i zaraz podawać, bo prędko opada.

 

Bluszcz, pismo tygodniowe ilustrowane poświęcone sprawom kobiecym, 08/14-05-1915

 

Aby dodać komentarz prosimy o zalogowanie się.