25 października 1921

Legomina parzona biszkoptowa.

 

Kwaterkę mleka zagotować z łyżką masła w kwartowym rondlu, i na gotujące się wsypać odrazu dobre dwie łyżki mąki białej osianej, mieszając ciągle na ogniu, aby grupki się rozbiły i ciasto od rondla odstało. Wtenczas wyłożyć na miskę, przestudzić, wbić po jednem żółtek, wsypać 2 łyżki cukru, a gdy ma iść w piec, ubić mocno pianę z 6 białek, wymieszać delikatnie, aby piany nie rozbić. zlać w rondel wysmarowany masłem i wysypany bułeczką. na 20 minut przed obiadem wstawić pod blachę i zaglądając dość często, obracać, aby się równo rumieniła, lecz bardzo ostrożnie, aby rondlem nie wstrząsnąć, bo legomina łatwo opadnie. Na półmisku posypać cukrem. Jest to bardzo smaczna i wygodna legom na.

 

Bluszcz, pismo tygodniowe ilustrowane poświęcone sprawom kobiecym, 08/14-05-1915

 

Aby dodać komentarz prosimy o zalogowanie się.