21 czerwca 1921

Makaron włoski z szynką.

 

Makaronu włoskiego jeden funt. połupać na dość długie kawałki, wypłókać i nalawszy zimną wodą, raz zagotować i odlać cedząc, poczem nalać powtórnie, lecz gotującą się osobno już wodą. Gotować dopóki nie spłynie na wierzch i dopóki nie będzie dostatecznie miękki, tak, azeby można było z łatwością makaron przekrajać widelcem. (Wodę należy zmieniać dwa razy z tej przyczyny iż w jednej gotowany, makaron ma trochę nieprzyjemną woń).

 

Po ugotowaniu i odcedzeniu, ułożyć makaron starannie wzdłuż, na długim półmisku i polać suto masłem zrumienionem z bułeczką.

 

 

Wokoło makaronu na rancie półmiska, ułożyć piastry szynki wędzonej, surowej lub gotowanej. Ta ostatnia, jeśli można, najlepiej azeby była gorąca, ale może być i zimna.

 

Koniecznem jest, szynkę pokrajać ładnie, ażeby plastry były wszystkie mniej - więcej jednakowej grubości i wielkości.

 

Bardzo ładnie wygląda wpośrodku makaronu, ozdoba ułożona estetycznie w kształcie róży z małych kawałków szynki (lecz bez najmniejszego źdźbła słoniny).

 

H. Ch.

 

Bluszcz, pismo tygodniowe ilustrowane poświęcone sprawom kobiecym, 19/25-06-1915

 

Aby dodać komentarz prosimy o zalogowanie się.