21 czerwca 1921

Dwojaki użytek z jednych wisien.

 

Wiśnie czarne oczyszczone z korzonkowi pestek wsypać na dużą miskę. Na 9 funtów takich wisien wziąć 6 funtów miałkiego cukru, nasypać niem wiśnie na misce i postawić w chłodnem miejscu na trzy dni, mieszając dobrze od dna nową drewnianą łyżką kilka razy na dzień. Po upływie tego czasu, zlać sok do butelek zupełnie pełno, poustawiać je obłożone słomą. w kociołku tak wysokim, aby przy zapełnieniu go woda. woda sięgała do szyjek. postawić na ogniu i gotować przez 20 minut, licząc od zagotowania. Szumować nie trzeba, po przestudzeniu, butelki obetrzeć doskonale, zakorkowac i korek z kawałkiem szyjki oblać gorącą. przy-gotowaną żywicą. którą nabywać: można w składach aptecznych. Sok taki jest wyborny, aromatyczny i nigdy się nie psuje.

 

 

Pozostałe wiśnie użyć na zimową konserwę. Kwartę lekkiego octu przegotować z funtem cukru, dodać trochę gwozdzików i cynamonu, wrzucić w gotujący się syrop wiśnie i gdy zawrzą, składać polaniu w słój szklany, uważając żeby niepękł od gorąca. Gdy przestygną, owiązać papierem i trzymać w chłodnej spiżarni.

 

Bluszcz, pismo tygodniowe ilustrowane poświęcone sprawom kobiecym, 26-06/02-07-1915

 

Aby dodać komentarz prosimy o zalogowanie się.