21 czerwca 1921

Kalarepa faszerowana.

 

Obrać i opłókać młodą kalarepę (bowiem. tylko taka jest smaczna); skrajawszy zwierzchnią część, wydrążyć okrągle otwory łyżeczką od kartofli.

 

Poczem nakładać przygotowanym już farszem w następujący sposób: zasiekać lub zemleć na maszynie odpowiednią ilość chudej szynki wędzonej. surowej lub gotowanej; do tego dodać wybraną ze środka kalarepy miazgę posiekaną i usmażoną do zupełnej miękkości w miodem maśle. oraz, trochę tartej bułki, także podsmażonej (na miękko, nie wysuszonej) w maśle.

 

 

Następnie wlać kilka łyżek kwaśnej śmietany, wbić kilka jaj całych lub też same żółtka, wsypać nieco soli, jeśli szynka nie słona wymieszać wszystko razem dobrze i nakładać wydrążoną kalarepę.

 

Po nałożeniu,nakryć każde sztuko kalarepy ściętym wierzchem i tilozyć w płaskim rondlu jedną obok drugiej—zalać rosołem lub bulionem i gotować na wolnym ogniu.

 

Gdy juz kalarepa dostatecznie miękka—zaprawić sos łyżką młodego masła z łyżką mąki i zagotować razem.

 

Następnie kalarepę ułożyć na półmisku, zalać powyższym sosem i wydać na stół.

 

Doskonalą szynkę na ten cel, znaną mi z dobroci — mogą Sz. Czytelniczki nabyć w składzie wędlin Władysława Narolewskiego—Marszalkowska N 83.

 

Jadwiga C.

 

Bluszcz, pismo tygodniowe ilustrowane poświęcone sprawom kobiecym, 03/09-07-1915

 

Aby dodać komentarz prosimy o zalogowanie się.