21 czerwca 1921

Kartofle zamiast jaj

 

Tygodnik poznańskiej izby rzemieślniczej zamieszcza sposób zastąpienia jaj, a w szczególności białka jaja. Niejedno jajo używa się w kuchni, by białko zużyć jako spoiwo przy pieczeniu placka, klusek, pączków, makaronu itd. Ale cena jaj poszła w górę do tego stopnia, że gosposie domu chętnie użyłyby do tego innego, tańszego środka. Takim środkiem są tak ogólnie używane ziemniaki. Surowy ziemmniak obmywa się dobrze i szczotkuje,

kładzie się na 20 minut w świeżą wodę, potem skrawa się łupinę i uciera na tarce. Następnie nalewa się świeżej wody i pozostawia tak długo, dopóki masa ta się nie usiądzie. Po niejakimś czasie odlewa się wodę, dolewa świeżej, miesza się i pozostawia znowu na jakiś czas, aż masa nie osadzi się ponownie. Tę procedurę powtarza się tak długo, aż woda nie jest zupełnie czysta. Potem zalewa się wodą zimną i nalewa wody gorącej w ilości masy ziemniaczanej, garnek ustawia się na ogniu i miesza się dopóty, dopóki masa nie jest blizką zagotowania. Gotować nie powinna się. Po ostudzeniu przecedza się masę przez lniany płatek. Uzyskamy w ten sposób lepki płyn, który zużyć można jak białko od jaja.

Ilustrowany Kurjer Codzienny, 19 grudnia 1915 

Aby dodać komentarz prosimy o zalogowanie się.