8 maja 1921

Wojenny placek i tanie keksy.

W „Gospodyni" poznańskiej znajdujemy receptę na „wojenny placek, przypominający piernik", która opiewa: Jeden funt mąki pszennej, 1 funt cukru, 2 całe jaja, 1 filiżankę dobrej, czarnej kawy, 2 łyżki kakao, 20 gwoździków utłuczonych i proszek Oetkera, skórę cytrynową.

 

Wyrobić wszystko razem, doskonale rozłożyć na blachę, wysmarowaną i upiec w piecu przychlebie.

 

Inna znów gospodyni domu podaje sposób wypiekania tanich keksów, który brzmi: ćwierć funta masła, 1 funt mąki pszennej, 4 cale jaja, 1 proszek Oetkera, 1 paczka cukru waniliowego lub 2. Wszystko zagnieć doskonale, wykrawać okrągło lub kwadratowe ciastka i piec w piecu. Jedna porcya taka daje 4 blaszki.

 

Ilustrowany Kuryer Codzienny, 25-11-1916

 

Aby dodać komentarz prosimy o zalogowanie się.