9 maja 1921

Receptę na wyrób syropu z buraków cukrowych

podaje w »Gospodyni Wiejskiej«, dodatku do »Poradnika Gospodarskiego«, p. B. Kasprowicz: Z buraków cukrowych. z buraków pastewnych, marchwi czerwonej, z buraków pastewnych, marchwi czerwonej lub białej, oczywiście najlepiej z buraków cukrowych, wyrabia się syrop w następujący sposób: Biorąc dowolną ilość buraków, sczyszcza się, to jest oskrobie się je i opłucze i pokraje maszynką do krajania lub nożem w plasterki albo kostki, rzuca w kocieł lub garnek, nalewa wodą aż do pokrycia, stawia na mocny ogień.

Gdy kawałki dobrze przegotowane. wlewa się cały wywar we worek, przecedzi naciśnie jakim ciężarem, aby wycisnąć, a najlepiej używać prasy do wyciskania. Po wyciśnięciu wytłoki używa się na paszę dla bydła. Płyn wyciśnięty wlewa się w czysty kocieł lub garnek i przy wolnym ogniu gotuje tak długo, aż, woda wyparuje. Zaprzestaje się gotowania, skoro kolor jasno-żółty. Po ostygnięciu zgęśnie się jeszcze więcej.

 

Dziennik Śląski: przez lud-dla ludu!, 15-12-1916

 

Aby dodać komentarz prosimy o zalogowanie się.