7 maja 1921

Chleb razowy z domieszką mchu

Zmieszać 2 części mąki z mchu z 1 częścią mąki żytniej (mech starannie opłukać i w gorącym piecu wysuszyć, a następnie zetrzeć na mąkę) — rozczynić ciepłą wodą, dodać nieco kwasu (drożdży) i soli z kminem, następnie postawić rozczyn na ciepłem miejscu. Po wypieczeniu rozkrawa się chleb na małe tafelki, jak sucharki.

Przy użyciu w równej części mąki żytniej z mąką z mchu, chleb będzie znacznie smaczniejszy. Podobny chleb otrzymuje się z mąki żytniej, z mchu i koniczyny. W tym celu suszy się pączki koniczyny białej lub czerwonej w pełnym kwiecia i tłucze na mąkę, poczem miesza się dwie trzecie mąki pszennej, dwie trzecie koniczyny i jedną trzecią żytniej.

Ilustrowany Kuryer Codzienny, 22-07-1917

Aby dodać komentarz prosimy o zalogowanie się.