8 grudnia 1921

Przepis na drożdże

Obrać cztery duże ziemniaki i zostawić pół godziny w zimnej wodzie. Potem zetrzeć je na tarce, wrzucić do litra wrzącej wody i mięszać na blasze pięć minut. Zdjąć z ognia i dodać pół filiżanki cukru i dwie łyżki stołowe soli, wlać do kamiennego garnka albo miski i wychłodzić do letniości. Teraz dodać 5 deka drożdży, rozpuszczonych w letniej wodzie, wymieszać, przykryć serwetą i zostawić 3 do 4 godzin w ciepłem miejscu dla fermentacyi, pilnując, by wciąż mieszać w miarę jak się podnosi. Trzymać w szczelnie zawiązanym garnku lub dobrze zakorkowanej flaszce w bardzo zimnem, lecz nie mrożnem miejscu.


Używać można dwa tygodnie.
Celem zrobienia nowych, zachować tych płynnych drożdży filiżankę, która zastępuje 5 deka suchych, użytych pierwszym razem.
Ilustrowany Kuryer Codzienny, 16-12-1917

Aby dodać komentarz prosimy o zalogowanie się.