23 czerwca 1921

Ryż po turecku z baraniną (od p. Heleny Paderewskiej)

2 funty tłustej baraniny bez kości osolić i odgotować z korzeniami i z pół funtem szynki. Wyjąwszy mięso — rosół przecedzić, zdjąć tłuszcz, włożyć weń masła, zagotować, wsypać szklankę ryżu i dusić pod pokrywą, dopóki ryż nie zacznie się rozsypywać.

Wziąść wtedy półmisek gliniany, wy-smarować go masłem, posypać tartą bułką, a pokrajawszy szynkę w wązkie paseczki, wymieszać dobrze z ryżem, układając warstwę ryżu na tym półmisku i warstwę zgrabnie pokrajanej — wyjętej z rosołu - baraniny. Pokryć ją następnie ciastem i wstawić do pieca.

Nasz Dom (Tygodni mód i powieści), 16/22-05-1914

Aby dodać komentarz prosimy o zalogowanie się.