23 czerwca 1921

Wyborna konserwa z agrestu, truskawek, poziomek, moreli, brzoskwini [na sposób litewski].

 

W szklane niewielkie słoiki układa się piękny dojrzały owoc, obtarty czystą ściereczką i oczyszczony z ogonków, przesypując obficie miałkim cukrem słoik nie powinien być nałożony do samego wierzchu, ale próżnia na 3 palce wysoka musi być między owocem, a pęcherzem, którym się słoik przykrywa i szczelnie słoiki wstawia się w duży rondel wysłany sianem, nalewa zimną wodą i gotuje od zagotowania 20 minut—słoiki wyjmują się z rondla po zupełnem wystudzeniu w nim wody i zachowują w chłodnem, suchem miejscu.

Otworzony słoik nie da się długo konserwować i dlatego najlepsze są małe do jednorazowego użycia – do słoików należy często zaglądać, a wrazie pokazania się pleśni, oczyścić i przesmażyć, albo go prędko użyć.

 

M. H. N.

 

Nasz Dom (tygodnik mód i powieści), 27.06/03.07-1914

 

Aby dodać komentarz prosimy o zalogowanie się.