8 grudnia 1921

Przepisy

Oszczędny sposób gotowania kawy

 

Ze względu na konieczną oszczędność naszych zapasów żywności i wywołane tem ograniczenie w sprzedaży środków spożywczych, aktualną niezwykle staje się kwestya użycia ich w kuchni z możliwie największym zyskiem. Poniżej — za „Chemiker Zeitung" — przytaczamy sposób oszczędnego przygotowania kawy wynaleziony przez znanego chemika niemieckiego prof. Dra Dennstedta.

Wiadomą jest ogólnie rzeczą, że kawa, zalewana zawsze wodą gorącą, pozwala wyciągnąć z siebie tylko dwie trzecie swej wartości, podczas gdy pozostałe ponieważ szły na marne. Otóż profesor Dennstedt wykrył, iż można tej straty uniknąć, o ile kawę

104 lat chleba z ziemniakami

 

W r. 1814, po tyloletnich ciężkich przejściach wojennych zachodziła obawa, aby w Polsce nie zabrakło chleba przynajmniej dla uboższej ludności. Ceny zboża były niesłychanie na owe czasy wysokie, bo płacono 27 złp. za korzec żyta, a 39 złp. za korzec pszenicy i to po żniwach. Wzmogła się jednocześnie nadzwyczaj konsumpcya chleba wskutek rekwizycyi dla wojsk rosyjskich. Obudziło to troskę głośnego poety i męża wielkich zasług Juliusza Ursyna Niemcewicza. Więc też podawał w dziennikach do wiadomości publicznej sposób robienia chleba z kartofli i mąki pszennej podług wynalazku p. Wey w Anglii".

Kuchnia wojenna. Marmolada ze śledzi.

 

Na łamach pism niemieckich, a także i polskich w zaborze poznańskim spotykamy się co pewien czas z jakąś nową receptą aktualnej obecnie kuchni wojennej. Okazało się, że potrzeba jest matką wynalazków i z tej dziedziny i to wynalazków pomysłowych.

 

W jednem z pism poznańskich pisze pewna pani:

Kartofle zamiast jaj

 

Tygodnik poznańskiej izby rzemieślniczej zamieszcza sposób zastąpienia jaj, a w szczególności białka jaja. Niejedno jajo używa się w kuchni, by białko zużyć jako spoiwo przy pieczeniu placka, klusek, pączków, makaronu itd. Ale cena jaj poszła w górę do tego stopnia, że gosposie domu chętnie użyłyby do tego innego, tańszego środka. Takim środkiem są tak ogólnie używane ziemniaki. Surowy ziemmniak obmywa się dobrze i szczotkuje,

Herbata z głogu

 

Od jednej z czytelniczek otrzymał „Kur. Pozn.” nast. informacyę: Pewna gospodyni podaje receptę na wyborną herbatę z łupin od jabłek, uważam jednak, że jeszcze lepsza herbata jest z głogu, ma bowiem smak kwaskowy, zastąpi więc cytrynę, a pod względem koloru równa się prawdziwej herbacie. Owoc ten należy