9 maja 1921

Przepisy

Dwojaki użytek z jednych wisien.

 

Wiśnie czarne oczyszczone z korzonkowi pestek wsypać na dużą miskę. Na 9 funtów takich wisien wziąć 6 funtów miałkiego cukru, nasypać niem wiśnie na misce i postawić w chłodnem miejscu na trzy dni, mieszając dobrze od dna nową drewnianą łyżką kilka razy na dzień. Po upływie tego czasu, zlać sok do butelek zupełnie pełno, poustawiać je obłożone słomą. w kociołku tak wysokim, aby przy zapełnieniu go woda. woda sięgała do szyjek. postawić na ogniu i gotować przez 20 minut, licząc od zagotowania. Szumować nie trzeba, po przestudzeniu, butelki obetrzeć doskonale, zakorkowac i korek z kawałkiem szyjki oblać gorącą. przy-gotowaną żywicą. którą nabywać: można w składach aptecznych. Sok taki jest wyborny, aromatyczny i nigdy się nie psuje.

Łazanki z rakowem masłem.

 

Mąki pół kwarty zagnieść jednem jajkiem niezbyt zwanie. rozwałkować cienko i pokrajać ukośnie, jak zwykłe łazanki. Poczem wrzucić na osolony ukrop. gdy wypłyną, odlać i przelać na durszlaku zimną wodą.

 

Zrobić zasmażkę z masła i maki na biało. którą rozprowadzić smakiem wygotowanym z włoszczyzny i razem zagotować.

 

Następnie wlać pól kwarty dobrej, kwaśnej śmietany i znów zagotować. Portem dodać dwa żółtka dobrze rozbite i wymieszać wszystko razem na ogniu lecz nie gotując już (ażeby się żółtka nie zwarzyły).

Lody poziomkowe.

 

Zupełnie dojrzałych poziomek kilka kwart, przebrać z listków i t. p. nieczystości, rozgnieść na misce na zupełną miazgę, srebrną lub drewnianą łyżką (ta ostatnia musi być nietylko czysto myta, ale i wyparzona); następnie przecedzić przez płótno, nie wyciskając, ponieważ sok byłby mętny.

 

Soczystość poziomek zależy od ich gatunku, jakości ziemi, na której rosną oraz warunków klimatycznych.

 

Ugotować w kwarcie wody 2 funty cukru, następnie wystudzić i w zimny ten płyn wcisnąć sok z jednej większej lub dwóch małych cytryn oraz wlać przecedzonego, poziomkowego soku pól do trzech-czwartych części kwarty.

Makaron włoski z szynką.

 

Makaronu włoskiego jeden funt. połupać na dość długie kawałki, wypłókać i nalawszy zimną wodą, raz zagotować i odlać cedząc, poczem nalać powtórnie, lecz gotującą się osobno już wodą. Gotować dopóki nie spłynie na wierzch i dopóki nie będzie dostatecznie miękki, tak, azeby można było z łatwością makaron przekrajać widelcem. (Wodę należy zmieniać dwa razy z tej przyczyny iż w jednej gotowany, makaron ma trochę nieprzyjemną woń).

 

Po ugotowaniu i odcedzeniu, ułożyć makaron starannie wzdłuż, na długim półmisku i polać suto masłem zrumienionem z bułeczką.

Legomina biszkoptowa z ananasem.

 

Formę wyłożyć biszkopcikami, oddzielnie pokrajać w kostkę świeży ananas, pocukrzyć go, wymieszać z pół kwartą ubitej śmietany z cukrem i postawić na lodzie. Gdy legomina dobrze zziębnie, napełnić nią formę, pokryć biszkopcikami i znów postawić na lodzie do czasu wydania na stol.

 

Bluszcz, pismo tygodniowe ilustrowane poświęcone sprawom kobiecym, 08/13-05-1915