16 września 1921

Przepisy

Legomina czekoladowa.

 

Kwaterkę mleka zagotować z pól funtem tartej czekolady, sparzyć tym płynem na misce 3 utarte kajzerki, dobrze wyrobić. ostudzić wbić po jednem żółtek, dodać cukru mulą filiżankę i trochę wanilii. Z białek ubić pianę, lekko z masą wymieszac, włożyć w rondel wysmarowany masłem i wysypany bułeczką, wstawić w piec na pół godziny przed obiadem i zaraz na stół podawać.

 

Bluszcz, pismo tygodniowe ilustrowane poświęcone sprawom kobiecym, 08/13-05-1915 (Foto.: Dra. Oetkera przepisy: dla skrzętnych gospodyń)

 

Legomina parzona biszkoptowa.

 

Kwaterkę mleka zagotować z łyżką masła w kwartowym rondlu, i na gotujące się wsypać odrazu dobre dwie łyżki mąki białej osianej, mieszając ciągle na ogniu, aby grupki się rozbiły i ciasto od rondla odstało. Wtenczas wyłożyć na miskę, przestudzić, wbić po jednem żółtek, wsypać 2 łyżki cukru, a gdy ma iść w piec, ubić mocno pianę z 6 białek, wymieszać delikatnie, aby piany nie rozbić. zlać w rondel wysmarowany masłem i wysypany bułeczką. na 20 minut przed obiadem wstawić pod blachę i zaglądając dość często, obracać, aby się równo rumieniła, lecz bardzo ostrożnie, aby rondlem nie wstrząsnąć, bo legomina łatwo opadnie. Na półmisku posypać cukrem. Jest to bardzo smaczna i wygodna legom na.

 

Bluszcz, pismo tygodniowe ilustrowane poświęcone sprawom kobiecym, 08/14-05-1915

 

Nowy przepis na tanią leguminę „Małaj“ z mąki kukurydzianej

Pół litra mleka, pół litra mąki kukurydzianej, garść miałkiego cukru, 1 łyżkę świeżego masła, skórka cytrynowa, za 4 hal. drożdży. Mąkę kukurydzianą sparzyć wrzącą wodą, — do wystudzonej wlać drożdże rozpuszczone w mleku, zmieszać wszystko, tj. cukier, masło, skórkę — wlać do rynki — masłem wysmarowanej i wypiec w rurze (szabaśniku). Podawszy n a stół, polać sokiem malinowym, bitą śmietaną, albo też posypać miałkim cukrem. Wyborna, pożywna i tania.  

Ilustrowany Kuryer Codzienny, 28-04-1915

Legomina z twarożku.

 

Jeden średni twarożek utrzeć w donicy na masę wałkiem, do tego trąc ciągle, wbić po jednem 4 żółka, wsypać 3 łyżki cukru, 2 łyżki śmietany, obetrzeć skórkę z cytryny i wsypać 2 łyżki przesianej pięknej nutki pszennej. Gdy wszystko jest uskutecznione, wałek łyżką drewnianą oskrobać i pozostawić ciasto, dopóki nie przyjdzie pora do wstawienia go w piec: wówczas ubić doskonale pianę z 4 jaj, wymieszać lekko, aby się bardzo nie rozbiła, zlać całą masę w rondel wysmarowany masłem i wysypany bułeczką, a na pół godziny przed obiadem wstawić w piec obracając często (ale ostrożnie, bo łatwo opadu) żeby się równo piekła. Powinna duża wyrosnąć. Chcąc się przekonać, czy legomina nie surowa, trzeba twrożek jej nakłuć do dna cienkiem drewienkiem lub słomką, a gdy po wyjęciu nic się na nich nie oblepi, będzie to znak, że już dobra. Wyjmować z pieca i zaraz podawać, bo prędko opada.

 

Bluszcz, pismo tygodniowe ilustrowane poświęcone sprawom kobiecym, 08/14-05-1915

 

Torcik Czekoladowy.

 

Masła świeżego. niesolonego pól funta, utrzeć w donicy na zupełną śmietanę następnie wsypać jeden funt utartej waniliowej czekolady i znów ucierać: potem, nie przestając trzeć ciągle w jedną stronę, dodawać po łyżce ćwierć funta miałkiego cukru, trzy do pięciu żółtek (stosownie do wielkości jaj), ćwierć funta migdałów nieobieranych z łupinek, drobno usiekanych, wanilii miałko utłuczonej i osianej oraz trzy łyżki nutki kartoflanej, sypiąc ją po trosze.

 

W końcu włożyć sztywno ubitą pianę z trzech do pięciu białek, wymieszać lekko i podzieliwszy na trzy części, upiec w trzech formach tortowych, wysmarowanych świeżem, niesolonem masłem, rozbitem doskonale, (gdy w kawałkach, nie rozsmaruje się równo).