9 maja 1921

Przepisy

Receptę na wyrób syropu z buraków cukrowych

podaje w »Gospodyni Wiejskiej«, dodatku do »Poradnika Gospodarskiego«, p. B. Kasprowicz: Z buraków cukrowych. z buraków pastewnych, marchwi czerwonej, z buraków pastewnych, marchwi czerwonej lub białej, oczywiście najlepiej z buraków cukrowych, wyrabia się syrop w następujący sposób: Biorąc dowolną ilość buraków, sczyszcza się, to jest oskrobie się je i opłucze i pokraje maszynką do krajania lub nożem w plasterki albo kostki, rzuca w kocieł lub garnek, nalewa wodą aż do pokrycia, stawia na mocny ogień.

Kokiłki z pozostałego zająca.

Obrać resztki z pozostałego upieczonego zająca w wszelkich najdrobniejszych kawałeczków mięsa. Zagotować bulionu 1 lub w 2 litrach wody, w rondelek włożyć łyżkę masła; gdy się zagotuje zaprawić odrobiną mąki, rozebrać bulionem, włożyć kawałki zająca, wlać kwaśnej śmietany, kilka pokrajanych grzybków, przykryć, niech się dusi; gdy się już trochę wydusiło, ułożyć na muszelki, posypać parmezanem, polać masłem z bułeczką i wstawić pod blachę, aby się z wierzchu zapiekło. Wyjąć mózg z ugotowanej głowy, zdjąć błonkę, pokrajać w kostkę i włożyć także między zająca, kładąc już w muszelki.

 

Godzina Polski, 15-12-1916

 

Wrony pieczone lub gotowane

 

Z powodu braku mięsa pojawiają się najróżniejsze pomysły.

 

I tak na przykład orzekli znawcy, że wrony, zwłaszcza młode, są dla ludzi odpowiedniem poży­wieniem. Twierdzą oni, że należy zerwać z przesądem, jakoby wron jeść nie można. W niektó­rych miastach

Wojenny placek i tanie keksy.

W „Gospodyni" poznańskiej znajdujemy receptę na „wojenny placek, przypominający piernik", która opiewa: Jeden funt mąki pszennej, 1 funt cukru, 2 całe jaja, 1 filiżankę dobrej, czarnej kawy, 2 łyżki kakao, 20 gwoździków utłuczonych i proszek Oetkera, skórę cytrynową.

 

Wyrobić wszystko razem, doskonale rozłożyć na blachę, wysmarowaną i upiec w piecu przychlebie.